top of page

Bestämt dig för Pembroke

 

Det är inte lätt att motstå en Welsh Corgi pembroke med sitt rävliknande ansikte och korta ben.

 

Läs en rasbok eller läs på skk.se eller swck.se om rasen och du kommer upptäcka att en Corgi är en smart hund som är lätta att träna och har en väldigt enkelskött smutsavvisande päls. Lojala mot sin familj, kan oftast leva med sida vid sida av andra djur, en bra vakt hund. Att dem dessutom har en bekväm storlek och trivs i dem flesta miljöer gör att det helt enkelt är den perfekta hunden.

 

Men ingen ras är rätt val för alla. Är en Welsh Corgi Pembroke rätt hund för dig? 

 

Rasen har flera egenskaper som kan orsaka problem i många hem. Man ser tyvärr även hur enstaka fall omplacerar på grund av rasstypiska beteenden som ägaren inte kunnat hantera. Här är några ras egenskaper som kan vara bra att veta om man funderar på att köpa en Welsh Corgi Pembroke:

 

Skällande:

Nästan alla hundar skäller. Corgin är ganska känd för att vara pratiga.

Det är sant att många hundar i rasen är bra vakthundar. Som en herdehund och gårdsassistent var det deras jobb att märka något ”annorlunda” och varna ägaren.

En Corgi skäller ofta på små saker. Vissa skäller betydligt mer medan andra är betydligt tystare.

 

Många i rasen har också en tendens att skälla vid lek vilket oftast kommer ifrån rasen vallningsegenskaper. När nötkreatur skulle flyttas så naffsar corgin i hasorna på djuren och skäller. Därför skäller ofta rasen när den leker oftast när den jagar något, som en annan hund, en boll eller en frisbee.

 

Sen har vi många i rasen som är ”pratare” som med ett brett utbud av läten utrycker sina åsikter eller försöker att få din uppmärksamhet.

 

Men alla hundar är individer. Jag har haft en extremt pratsam och skällig Pembroke och har nu en som skäller vid vakt och en som gör ifrån sig något läte ibland.

 

Naffsande:

Naffsande kommer i två kategorier. Den första är i hasorna. Detta kommer ifrån Corgins bakgrund som en vallande hund. Det är viktigt att man under valpperioden tränar borta detta. Har du planer på att valla med din Corgi så kontakta gärna en vallutbildare för att inte riskera att träna bort anlaget helt. En vuxen hund som fortfarande naffsar i hasorna kan vara svår att träna bort det på men det går.

 

Den andra typen av naffsande är valpfasen. En valp bits/naffsar i regel alltid men nästan alla valpar behöver lära sig att det inte är okej att bita i människor under lek så som hundar gör med varandra. Det gäller att vara konsekvent och köra byteshandel.

Corgins päls

Den väderbeständiga dubbelpälsen är guldvärd men en Corgi kan fälla mycket. Dem flesta hundar fäller men hundar med båda täckhår och underull fäller oftast två gånger om året. Under fällperioden kommer du hitta hår överallt i ditt hem. Du kommer undra hur en hund kan tappa så mycket päls utan att det ens syns på hunden. Dem flesta corgis fäller mycket två gånger om året och mellan det så fäller dem lite hela tiden.  Här hemma så duschar vi hundarna i espree simple shed schampoo och balsam och fönar sen med hundfön och en stor del av all päls lossnar.

 

Ett till problem med Pembrokens päls är att den är fantastisk på att avvisa smuts. Får ofta höra att mina hundar är så rena och ser välvårdade ut. Men sanningen är att en dusch får dem oftast bara när dem rullat sig i något äckligt eller inför en utställning. Och jag borstar dem när jag känner att det behövs, kanske 2 ggr i månaden. Men ändå är deras magar helt vita någon timme efter att dem sprungit på grusvägar och i gyttjepölar.

Nackdelen med detta? All denna smuts som fastnar på hunden, oftast på magen hamnar på golvet, eller i soffan.  Efter tuppluren efter promenaden så ligger det är sandhög på golvet.  Här hemma kör vi torkning och avsandning i hallen. Så dem får ligga där tills dem torkat och sen komma ut i resten av huset. Då behöver jag bara soppa upp i ett rum.

 

En Pembrokes energinivå

Energinivån varier kraftig mellan olika individer i rasen. Men alla behöver regelbundna promenader och tid och utrymme för att leka för att må bra. Men många behöver mycket mer än så. Vissa är omöjliga att trötta ut. Det jag har lärt mig är att många individer behöver lära sig att ”lugna ner”. Annars kommer du ha full rulle hela tiden. Många individer behöver ett jobb, lydnad, rally, agility, vallning eller liknande för att må bra. En individ med för mycket energi som den ej får leva ut hittar ofta på hyss eller blir stressade.

 

Närhet

Oftast har inte en pembroke separationsångest när du lämnar dem ensamma hemma. Men glädjen när du kommer hem är helt otrolig. När du är hemma kan du räkna med att hunden är där du är. Är ni flera i hushållet och bor stort kan många individer tycka att det är jobbigt om man är utspridd i huset och dem inte kan hålla koll på alla samtidigt. Detta är ett vanligt vallhundbeteende.

 

Intelligens

En Corgi är en smart hund. Att ha en Pembroke betyder att du alltid måste vara steget före hunden. En corgi lär sig lätt nya beteendemönster, vilket innebär att det oftast inte blir svårt att lära dem att sitta, stanna och komma. Men om hunden är lös utan koppel så lär den sig också fort att det är svårt att fånga hunden och den springer åt andra hållet.

 

Tuffhet

Tuffhet är inte detsamma som dominans. Kor och gäss är envisa och kan vara aggressiva, en hund som drar sig tillbaka när den konfronteras med dessa är en hund som inte kan slutföra sitt jobb.

En Corgi kan uppvisa ”selektiv hörsel”, skälla för att få godis eller att få leka, puffa på dig för att få uppmärksamhet. En Corgi tolerera inte en hård träningsmetod utan kräver en konsekvent ägare som inte ger efter för en Corgis alla krav.

Kom ihåg att det genetiska bestämda rasbeteendet är svårt eller omöjligt att ta bort och fysiska egenskaper kan inte ändras. Så om du får en Corgi i ditt liv bör du kunna leva med dessa saker resten av hundens liv. En Corgi föddes till att vara en oberoende problemlösare som kan arbeta i timmar. Det är orättvist att äga en Corgi och inte ge utlopp för dennes typ av energi.

 

Så läser du detta och tänker ”Vad roligt, precis det jag är ute efter!” Så välkommen.

 

Orginaltext från mycorgi.com
Översättning + tillägg och bortfall av Jenna Ahrneteg

bottom of page